Атрактивен фестивал с кукери и огнено шоу за Сирни Заговезни
Атрактивен фестивал с кукери и огнено шоу за Сирни Заговезни / dariknews.bg

Фестивал на българските традиции ще се проведе на Сирни заговезни в Русе и Мартен. Тази година празникът се пада на 5 и 6 март, а фестивалът е наречен “Пречистващият огън”. Организатор е сдружение “BMST CARNAVALE”, с партньори кметството и читалището, Община Русе и спонсори.

Членове на различни циркови, театрални, тренировъчни и атракционни трупи, както и самостоятелни улични артисти от различни части на страната ще се включат в атрактивното шоу. Очаква се и кукерска дружина от Пазарджишко. Музикален състав “Оратница” от София ще представи народна музика със съвременни мотиви и инструменти, а клуб “POWER JUMP” от Варна е подготвил атракции със скачащи кокили.

Няма да бъде пропуснато запалването на огън за прескачане в Мартен, а в Русе ще има шествие, съпроводено от кукери, перкусии, огнено шоу, акробатични танци и номера по ул. “Александровска” от Альоша до централен площад “Свобода”. На 6 март от 11 ч. в Мартен ще има и ателиета:

- Ателие по стрелба с лък и прабългарски традиционни спортове и игри
- Ателие по въртене на огън – пой, стаф
- Арт ателие - изработване на кукерски кукли
- Ателие по перкусии
Всички занятия и мероприятия ще се състоят на поляната до Детската градина, непосредствено около построената огнена клада.