5 земеделци са най-големите данъкоплатци в Русе
5 земеделци са най-големите данъкоплатци в Русе / DarikNews

И тази пролет в Русе има милионер, внесъл коректно в офиса на НАП  данък от почти 120 000 лв. за доходите си през 2011 г. Той е млад човек, който се занимава с отглеждането на зърнени, бобови и маслодайни култури. Получил е субсидия като земеделски производител от Европейския съюз и се е възползвал от условията за т. нар. „преотстъпен данък”  - намалил е облагаемата си основа с 88 000 лв. заради направени инвестиции в модернизиране на производството си в региона. Подал е декларацията си по интернет и е внесъл дължимата сума на 26 април.

Всъщност тази схема се отнася и за следващите го  още 4 най-големи данъкоплатци по ЗДДФЛ в Русенска област. Вторият е внесъл към 82 000 лв., третият около 61 000 лв. , а другите двама по малко над 50 000 лв. Всичките са земеделски производители на зърнени, бобови и маслодайни култури, декларирали са субсидиите си и направените за модернизация инвестиции и са платили данъка си в последните 3 работни дни на данъчната кампания.

Миналата година русенецът, който от физическите лица внесе  най-голям  данък  от  122 000  лв.,  имаше  същия  бизнес-профил. Тези факти потвърждават, че в региона ни има солидно и печелившо селскостопанско производство и съвсем основателно президентът Росен Плевнелиев наскоро предложи в Русе да заработи и част от администрацията на Министерството на земеделието.