250 румънци на поклонение в Басарбовския манастир
250 румънци на поклонение в Басарбовския манастир / снимка:сайт на Русенска епархия

250 жители на Шести сектор на община Букурещ извършиха поклонение в България озаглавено „Поклонници по стъпките на светиите”. Пет автобуса от румънската столица бяха съпровождани от кмета на Шести сектор  Кристиян Константин Потераш, духовници, линейка и полиция. От Дунав мост поклонниците, съпровождани от представител на община Русе и Русенска митрополия, се отправиха към Басарбовския скален манастир в който се поклониха на житийната икона с вградена частица от св. мощи на преподобния Димитрий Басарбовски, обявен за покровител на румънската столица.

Протодякон Кирил Синев разказа на гостите от Румъния житието на преподобния, който се ражда и прекарва монашеското си житие на територията на България, а през 1774 г. светите му мощи са отнесени в северната ни съседка, пред които днес се покланят хиляди вярващи.

В Басарбовския манастир една жена поклонничка сподели: „Миналата година стоях 12 часа за да се поклоня на св. мощи в Патриаршеската катедрала. Радвам се, че днес имах възможността да дойда по стъпките на св. Димитрий. Тук той е живял и е предал Богу дух. Чувствам нещо, което не бих могла да изразя с думи – душевно спокойствие, нещо, което слиза върху нас. Изпълнена съм с възторг от това, че аз, грешната, се удостоих да дойда на мястото на което се е подвизавал един светец. Помолих се за здраве, за мира на целия свят, тъй като имаме голяма нужда от мир, и за благото на всички нас”.

След Басарбовската св. обител поклонниците се отправиха към Русе и се поклониха в катедралния храм „Св. Троица”.