1881 русенци подали декларации с баркод, отчетоха от НАП
1881 русенци подали декларации с баркод, отчетоха от НАП / DarikNews, архив

Декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод вече е достъпна в интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Това е най-лесният и удобен начин за деклариране на доходите от физически лица, които имат достъп до компютър.

Миналата година 1881 граждани подадоха в офиса на НАП в Русе декларацията за доходите си с баркод. От тази възможност се възползваха и близо 140 фирми, при все че юридическите лица традиционно предпочитат да изпращат декларациите си по интернет, подписани с електронен подпис.

Декларацията с баркод е електронно копие на подоходната декларация и може да бъде попълнена на компютър, като не се изисква електронен подпис. Гарантирано е, че във формуляра няма да има технически грешки, защото всички изчисления се извършват автоматично. След като декларацията бъде попълнена електронно, трябва да се разпечата на принтер и да се подпише собственоръчно. При разпечатването й се генерира баркод, който съдържа цялата въведена информация и позволява данните да бъдат заредени в системата на НАП без човешка намеса.

Електронните формуляри са публикувани в разделите за документи съответно за физически или юридически лица :
•    Декларация по  чл. 50 от ЗДДФЛ за 2012г. (образец 2001) с баркод, заедно с указания за ползване
•    Декларация по чл. 92 от ЗКПО за 2012г. (образец 1010) с баркод, заедно с указания за ползване
•    Декларация по чл. 92 от ЗКПО за 2012г. (образец 1010а за лицата, неизвършвали дейност през 2012г.) с баркод, заедно с указания за ползване

Декларациите за облагане на доходите тази година се подават до  30 април. Данъците се заплащат в същия срок. 5% отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които декларират с електронен подпис, могат да се възползват от отстъпката до 30 април. Трябва да се знае, че се ползва се само едната  от двете отстъпки и при условие, че авансовият данък през годината е определен и внесен в срок.

Срокът за деклариране на печалбата от 2012 г. за предприятията е 1 април 2013 г., тъй като 31 март е в неделя. Данъкът се заплаща в същия срок. 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис.