/ iStock/Getty Images
В Световния ден на сърцето Община Разград получи два автоматични външни дефибрилатора, съобщи пресаташето на общината Радка Минчева. Така тя се присъединява към общините в страната, които, с амбиция за подобряване на възможностите за опазване на здравето на гражданите, купиха автоматични външни дефибрилатори, които могат да дадат шанс за възстановяване на сърдечния ритъм на пострадали хора, докато пристигне квалифицирана медицинска помощ.

Първи с начина на функциониране на апаратурата се запознаха заместник-кметът Мирослав Грънчаров, по чиято инициатива бяха купени, и главните експерти в отдел „Социални услуги и здравеопазване“ Йълдъз Шеремед и Катя Дянкова. Предстои и медицинското лице д-р Деян Коларов да извърши през следващата седмица подробен инструктаж на служителите, които ще използват апаратурата. 

Предвижда се дефибрилаторите да бъдат поставени на партерния етаж на Община Разград и на територията на общинското предприятие “Общински пазари“.

До момента в Разград имаше няколко външни дефибрилатора по частна инициатива. По инициатива на „Лудогорец“ дефибрилатори са поставени на стадион „Хювефарма Арена“ и на тренировъчния комплекс. Както БТА съобщи, в началото на годината със средства на собствениците на ветеринарната клиника „Фарма Тийм“ д-р Никола Досев и д-р Димитрина Петрова дефибрилатори бяха купени и дарени на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици "Екзарх Йосиф" и Основното училище "Н.Й.Вапцаров" в Разград, Математическата гимназия "Акад. Н. Обрешков", където в сградата са още Спортното училище и Средното училище "Хр. Ботев". Като част от благотворителната кампания на фирмата "Да спасим сърце" дефибрилатор беше дарен и на Основното училище "Васил Априлов" в Исперих. Уред е поставен също на видно място във фирмения ветеринарно-медицински комплекс в Разград.
БТА