Учителка от Кубрат разгледа Големия Адронен Колайдер
Учителка от Кубрат разгледа Големия Адронен Колайдер / Цветомира Стефанова

Учителка от Кубрат участва в квалификационен курс в Европейската организация за ядрени изследвания. Цветомира Стефанова от СУ“Христо Ботев“-Кубрат е била в група от 39 български педагози, водени от Свежина Димитрова – директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ - Варна и Ремдие Ибрям - експерт в отдел квалификация и кариерно развитие в МОН. Обучението е по Национална учителска програма, предназначена за учители по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“ и на учители  по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка.

Посещението е било от 2 до 9 октомври – разказа Стефанова.

В рамките на програмата преподавателите от цяла България са посетили ISOLDE – установка за изучаване на Ядрени изотопи, Data Centre - компютърния център на ЦЕРН,  Idea Square - сградата за разработка на иновативни проекти, Microcosm & Globe -  изложбени центрове, детектора ATLAS, Синхроциклотрон (SC), CCC - контролния център на Големия Адронен Колайдер (LHC), AMS експеримента, SM18 установката за тестове с магнити на изключително ниски и високи температури, компактния мюонен соленоид CMS (Compact Muon Solenoid) - един от големите детектори на елементарни частици в Големия адронен ускорител в ЦЕРН, ускорителя LEIR, AD - фабриката за антиматерия. Проведоха се лабораторни упражнения в S’Cool LAB (учебната лаборатория на ЦЕРН) - построяване камера на Уилсън

Основните идеи за провеждане на Програмата са осъществяване на тесни връзки между средното образование и научно-изследователските центрове в България, да се докоснат учителите до най-новите технологии в световния научен център CERN и да се отговори на техния интерес към новостите в науката и техниката. По този начин да се повиши и интереса на учениците към природно-математическите и инженерни дисциплини.

Квалификационният курс дава възможност да се докоснеш до магията на ЦЕРН и да станеш един от неговите посланици, който да вдъхнови своите ученици да изучават физика, информатика и ИТ, инженерни специалности.

Учителка от Кубрат разгледа Големия Адронен Колайдер
netinfo

Учителка от Кубрат разгледа Големия Адронен Колайдер
netinfo