/ netinfo
Заместник-областният управител Евгени Драганов откри изложбата „Военните паметници в Област Разград в ПГТС“Христо Смирненски“-Разград, съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

През миналата година експозицията обиколи седемте общини в Област Разград, след което започна представянето й по училища. Гимназията по транспорт е първото учебно заведение, където се подреждат  таблата със снимките на военните паметници в Лудогорието, през 2018 г.
 

Подредиха в Автото изложбата за военните паметници
netinfo


Към младите хора, които присъстваха на откриването на изложбата, г-н Драганов се обърна с призив да поемат грижа към поддържането на паметниците по населените места, тъй като те пазят паметта за героизма на българските войници.

„Сред имената на паметните плочи може да има и ваши роднини, трябва да помним миналото, защото макар светът да е космополитен, няма безродници, където и да си, сърцето и душата ти остават в земята, която те е родила и отгледала“, заяви г-н Драганов пред учениците. Заместник областният управител припомни още, че за Първата световна война България е мобилизирала най-голямата си армия – от 830 000 войници – и е победила непобедими дотогава войски.
 

Подредиха в Автото изложбата за военните паметници
netinfo


Председателят на Областния съвет на ветераните от войните Стоян Великов разказа на младите хора, че е наследник на участник в Първата световна война, неговият дядо единствен от взвод от 30 човека е оцелял, участвал е в освобождаването на Тутракан от румънците. Великов съобщи, че от 103 населени места в област Разград в 68 има общо 109 военни паметници.
 

Подредиха в Автото изложбата за военните паметници
netinfo


На откриването на изложбата участниците в групата по история „Търсачи на миналото“ по проект „УСПЕХ“ с ръководител Силвия Цанева, представиха своето пътешествие в миналото на Разград, припомняйки кратка история на историческите забележителности на областния град.
 

Подредиха в Автото изложбата за военните паметници
netinfo


На откриването на изложбата присъстваха и: председателят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.з. полк. Огнян Кирилов, както и старши експертите от Регионалното управление по образование-Разград Таня Николаева и Галина Цанева.