Панаирът на киселото мляко започва в понеделник
Панаирът на киселото мляко започва в понеделник / Радка Минчева, архив

15-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните занаяти започва в Разград утре, 18 юли. Три нови момента включва програмата – представяне на лечебно мляко на проф. Мермерски, „Млечни войни“ и етноревю.

Откриването на Панаира е от 11,30 ч. на площад „Независимост“. Час по-късно в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ е откриването на фотоизложба под надслов „Лицата на Панаира на киселото мляко през обектива на разградските фотолюбители“. Непосредствено след това пак там започва представянето на иновативен продукт – кисело мляко със 7 пробиотика и 1 пребиотик. Негови създатели са проф. д-р Христо Мермерски и неговият син д-р Йонко Мермерски. Презентацията на лечебния продукт ще завърши с дегустация и подарък за всеки от посетителите – кофичка от здравословното мляко.

В 17,30 ч. в понеделник е вторият нов момент в програмата на Панаира – забавните игри „Млечни войни“, в които ще участват отбори от публиката. В 19,00 ч. на площад „Независимост“ започва конкурсът за избор на Кралица на Панаира на киселото мляко. В 20,00 ч. избраната хубавица ще поведе дефилето на художествените колективи по ул. „Кирил и Методий“, през бул. „България“ до площад „Момина чешма“. Концертът на танцовите състави е с начален час 20,30 ч.

Във вторник от 10,00 ч. в Етнографския музей ще има детска работилница „Първи стъпки в занаята“, в 11,00 ч. пак там е Конкурсът за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с мляко. В 17,30 ч. танцьорите от Средношколската формация на Капански ансамбъл ще влязат в ролята на манекени. Те ще дефилират в етноревю на фолклорни костюми, чиито дизайнер е солистът на Северняшкия ансамбъл Петър Георгиев. В 19,00 ч. започва щафетата „Да правим таратор, а не терор“, отново в 20,00 е дефилето, а в 20,30 ч. – концертът на площад „Момина чешма“.

В сряда от 10,00 ч. пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ ще има конкурс за детска рисунка на тема „Панаир на киселото мляко“. В 16,00 ч. е детската работилница „Първи стъпки в занаята“ в Етнографския музей, в 18,30 ч. клубове по народни танци ще участват в откритата сцена „Танцувай с нас“. Дефилето е в 20,30 ч., а концертът, след който е закриването на Панаира, е от 20,30 ч.

В трите панаирни дни 84 занаятчии ще представят своя продукция на щандове в централната част на града, а във вечерните концерти ще участват танцови формации от: Аржентина, Мексико, САЩ, Колумбия, Чили, Бразилия,  Китайско Тайпе и България.