Глоби за 26 300 лева е наложила Инспекцията по труда за 3 месеца
Глоби за 26 300 лева е наложила Инспекцията по труда за 3 месеца / Радка Минчева
Глоби на обща стойност 26 300 лева е наложила Областната инспекция по труда в област Разград през първото тримесечие на 2017 г.  Това съобщи по време на заседанието на Областния съвет по условия на труд днес ръководителят на трудовата инспекция Катя Филипова. Тя представи отчет за дейността на институцията от януари до март, както и приоритетите през останалата част на годината. 193 са извършените за 3 месеца проверки общо 188 предприятие, в 31 от тях инспекторите влизали за пръв път. Над една трета – 74 от проверките – са последващи, след веднъж установено нарушение, само в един от случаите предписанието не било изпълнено. Съществува тенденция работодателите да се съобразяват с предписанията ни – обясни Филипова. Тя съобщи, че инспекторите са работили и по 30 сигнала за нарушения на трудовото законодателство, най-често свързани с трудовите правоотношения при напускане на съответния служител – забавяне на трудова книжка или възнаграждение.
Общо  установените нарушения са 1051, а издадените предписания 1032. За разлика от националната тенденция повече са установените нарушения по отношение на здравословните и безопасни условия на труд – 632, а свързаните с трудовите правоотношения са 419. Това вероятно се дължи на факта, че повечето инспектори в Разград са с инженерно образование и първо следят за спазване на здравословните и безопасни условия на труд – обясни Филипова. За първите три месеца от годината ОИТ-Разград е установила 15 случая на лица без трудови договори, които вследствие на проверките са сключени.
През периода са издадени 24 наказателни постановления, по 22 от тях санкциите са на стойност 26 300 лева. 7 са обжалвани пред съда, като само едно е отменено, останалите са потвърдени.
Установен е и един случай на нерегламентиран трудов посредник за работа в чужбина, той е предаден на прокуратурата – съобщи Филипова.
През останалата част на годината за трудовите инспектори приоритет ще са проверките в сектор селско стопанство, работа на български граждани в чужбина, както и на чужденци в региона.
На заседанието на Областния съвет по условия на труд директорът на Териториалното поделение на НОИ Веселин Николов представи данни за трудови травматизъм през миналата година и първите 3 месеца на 2017 г. 20 са били разследваните през миналата година инциденти, от тях 17 са признати за трудови. 4 са смъртните случаи, но само този на затрупания работник при изграждането на инсенератора до пътя за Гробищния парк е признат за трудова злополука. Два инфаркта и един инсулт на работното място – в Исперих, Люксембург и Разград - не са трудови злополуки според НОИ.
Според броя трудови злополуки област Разград заема 23-то място в страната – съобщи Николов.
През първите месеци на настоящата година разследваните инциденти са 8, от тях 5 са се случили на работното място, а 3 – на път към него.
В края на заседанието на Областния съвет по условия на труд участниците в него получиха покана от лидера на КНСБ Грациела Ранкова утре заедно да почетат паметта на загиналите по време на работа пред паметната плоча на сградата на синдиката. Събитието е от 11,00 ч. и е посветено на 28 април – Международния ден на загиналите при трудови злополуки.

Глоби за 26 300 лева е наложила Инспекцията по труда за 3 месеца
netinfo

Глоби за 26 300 лева е наложила Инспекцията по труда за 3 месеца
netinfo

Глоби за 26 300 лева е наложила Инспекцията по труда за 3 месеца
netinfo