Еля вече е с протези на ръцете, посещава Центъра за рехабилитация в бившия Дом „Майка и дете”
Еля вече е с протези на ръцете, посещава Центъра за рехабилитация в бившия Дом „Майка и дете” / Община Разград
Десетгодишната Еля Шаидинова от село Ясеновец вече има протези на ръцете – съобщи днес заместник-кметът на община Разград Ердинч Хасанов.
Момиченцето е родено без крайници, кампания за подпомагането й Хасанов инициира в края на 2015 г. Тогава бяха събрани средства семейството на момичето да посрещне новогодишните празници. По-късно от общинска администрация съдействаха и за превоз и преглед на Еля от специалисти, които да преценят дали може тя да получи протези на ръцете – припомнят от пресцентъра на община Разград. Оказа се, че през 2016 година, когато е осемгодишна, Еля все още е малка за протези. Преди два месеца чудото в семейството й се случва благодарение на проф. Евгени Дюкенджиев от Горна Оряховица, с когото местната управа се свързва. Поради уникалността на случая той се ангажира да постави протезите безплатно, иска само средствата за материалите за изработката им. Еля всеки ден получава грижи и внимание в Центъра за рехабилитация на деца с увреждания в бившия Дом „Майка и дете”, закаляват се рамената й, с които движи протезите. Тя вече пише, завършила е втори клас. След като мине периодът по свикване с протезите на ръцете, през есента проф. Дюкенджиев ще постави протези и на краката.
„Иска ни се още да може да поставят ръка на Еля с повече функции, но тези протези са много скъпи” - коментира зам.-кметът Хасанов. „Все пак най-важното свършихме – детето е социализирано, учи и скоро ще може да изпълнява само основни функции” – допълни той.
Капацитетът на Центъра за рехабилитация на деца с увреждания, който Еля посещава, е 25 деца – информират от пресцентъра на община Разград..
От ноември 2017 година още петнадесет деца ползват друга социална услуга в бившия дом „Майка и дете” - Центъра за работа с деца на улицата. Децата са на възраст от 6 до 16 години. В екипа работят двама психолози, социален работник, педагог, лекар. С децата се провеждат различни занимания, те са отпаднали от системата на образованието, учат ги на хигиенни навици, ограмотяват ги, социализират ги, някои от тях имат проблеми с агресията, с тях работят психолози. През ваканцията също се занимават, направена им е лятна програма. Основната цел е да бъдат приобщени към сферата на образованието и да придобият социални навици.

Еля вече е с протези на ръцете, посещава Центъра за рехабилитация в бившия Дом Майка и дете
Община Разград