Знаме с конска опашка издигат в панагюрското село Баня
Знаме с конска опашка издигат в панагюрското село Баня / архив читалище "Пробуда"
Конска опашка ще издигнат на площада в панагюрското село Баня днес. Ритуалът за отдаване на почит към първия символ на българската държава е част от традицията за Тодоровден в родното село на поп Грую Бански.
 
Различна и ефектна част от празника ще бъде постановката „Искри от миналото – хан Крум Страшни“ на самодейците при местното читалище „Пробуда“. Тя ще бъде представена на площада в 11,00 часа.
 
Програмата ще започне в 10,30 часа с карнавално шествие от входната арка на селото, предвождано от мажоретния състав при СУ „Нешо Бончев“ с ръководител Мария Бензарова.
 
Атрактивни са и състезанията на този ден в Баня. Освен надбягвания с коне тук се организира кушия с магарета, както и слалом с каруци – змейка. Традиционни са и няколко конкурса за четириноги – за най-гиздави кон и магаре, най-красив кон и най-елегантна кобила. Интересна част от празника е прочитането на „ревизионен акт“, който изнася данни от ревизията на впрегатните. Дава се отчет колко са конете и магаретата, кой си е купил ново хайванче, кой е заклал своето и го е изял на луканки.
 
Тодоровден ще бъде отбелязан в още десетки селища в Пазарджишка област. В регионалния център общината организира шествие, което тръгва в 11,30 часа от моста на Марица и ще стигне до центъра, откъдето по ул. „Крягиня Мария Луиза“ ще се върне в Селскостопанската гимнация. Ще участват 8 коня на средното училище и двуколки от Асоциацията на рисистите коне в България.
 
С традиционни кушии, надтегляния на тежести и паради празникът ще бъде отбелязан във Велинград, Ракитово, селата Калугерово, Паталеница, Варвара и други.