Завеждат дело срещу Дома за хора с увреждания?
Завеждат дело срещу Дома за хора с увреждания? / dariknews.bg
Завеждат дело срещу Дома за хора с увреждания?
49037
Завеждат дело срещу Дома за хора с увреждания?
  • Завеждат дело срещу Дома за хора с увреждания?

Съдебно дело обмисля да заведе учителката по физика Лиляна Здравчева, която беше определена като основен източник на напрежение в Дома за хора с физически увреждания от директора на институцията Николай Стоянов. То ще бъде срещу д-р Ваня Фенерджиева, която работи на щат в социалното заведение. Причина за евентуалиния съдебен иск са всички неверни за мен твърдения, заяви Здравчева. Истината е, че аз се опитвах да помогна на д-р Фенерджиева и сина й, които бяха зависими от наркотици и опиати, а съпругът й дори ме подкрепяше, допълни тя.

Оказва се, че в България може да има медицински щат без контролен медицински механизъм, каза още Здравчева. Дейността на д-р Фенерджиева е контролирана от директора, който е с педагогическо образование. По думите й тя издава медицински документи, лекува домуващите, а те дори не подозират, че тя няма право да ги лекува. За пример преподавателката посочи документа „Съобщение за смърт", чието издаване с печата на социално заведение било незаконосъобразно.

Реакцията на Здравчева дойде след излъчен репортаж на Дарик, който беше направен по повод сигнали на домуващи от Дома за хора с увреждания в Пловдив за нередности, злоупотреби и некачествено медицинско обслужване. Преди години майката на преподавателката е била настанена в пансиона, в който след време почива. След време изисква медицинската документация на майка си, но се оказва, че помещението, в което е била съхранявана, е било разбито, а документацията - унищожена. Чуйте и от прикачения звуков файл.

В отговор д-р Фенерджиева се свърза с Дарик и представи официална документация по въпроса - прокурорско постановление, издадено вследствие на жалба от страна на Лиляна Здравчева. В него се посочва, че подпечатването на съобщение за смърт от страна на д-р Фенерджиева, не е незаконно - цитирам - „по преписката липсват достатъчно данни, от които да се направи основателно предположение за извършено постановление; липсват данни и за каквото и да е друго престъпление от общ характер". Една от санитарките в дома е потвърдила точния час на смъртта на Лиляна Здравчева - Иванка Здравчева. В постановлението пише още, че въпросното съобщение за смърт е било издадено законосъобразно - на основание Наредба №14 от 15 април 2004 от Министерство на здравеопазването (чл. 2, алинея 1): „Установяване на смърт, настъпила извън лечебно заведение, се извършва от лекар, а при липса на лекар - от фелдшер".