Затвориха небето над Рожен
Затвориха небето над Рожен / Дарик архив

Летенето над земята, с каквото и да е летателно средство над Роженските поляни, където се провежда „Националният събор на народното творчество и животновъдство - Рожен 2016г.“, е забранено.

Това става ясно от издадената заповед на кмета на община Смолян Николай Мелемов. Забраната е валидна за хеликоптери, делтапланери, парапланери, дронове и др., като тя ще е валидна до края на мероприятието. Изключение се прави за организаторите на събитието и за спасителни операции, се казва още в заповедта.

Mерките за сигурност на събора са сериозни. Около 130 частни гарда, както и близо 200 униформени се грижат за реда и спокойствието на събора и подходите към него.

Продължава и ограничението на превозни средства през прохода Рожен, като до този момент няма образувани колони и задръствания. Ограничен е транзитният трафик през прохода Рожен, в участъка от пътя Пловдив - Чепеларе - Соколовци - Смолян, от отклонението за курортен комплекс Пампорово до с. Соколовци. Въведена е и временна организация за движение по направленията Пловдив - Смолян и Смолян – Пловдив, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Транзитно преминаващите моторни превозни средства, могат да използват маршрута: Проглед - к.к. Пампорово - Смолян - Соколовци и обратно. През този период отпада забраната за движение на МПС с маса с товар над 3,5 т. по републиканския път Пампорово - Смолян.