Зариват недовършената галерия на Димитър Киров
Зариват недовършената галерия на Димитър Киров / netinfo
Археологическите разкопки, които бяха разкрити при изграждането на галерията на Димитър Киров в Стария град, да бъдат зарити и мястото да се превърне отново в градина, това предложение е отправил към кмета Славчо Атанасов заместникът му Георги Шопов.

В доклада си Шопов изрично настоява за пълна проверка, на това как са похарчени отпуснатите от Общината близо половин милион лева. Ако се установят нарушения или пък има неусвоени пари, те да бъдат върнати в общинския бюджет.

Освен това директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков смята, че е нецелесъобразно на това място да се изгражда галерия.

През последните 3 години за строежа на галерията на художника Димитър Киров са отпуснати към 490 хил. лв., показва справка на отдел “Финанси” на Община Пловдив.

Изграждането на галерията на улица "Съборна" в Стария град бе по инициатива на самия Киров, като първоначалната уговорка е била една част от парите да бъдат събрани от благотворителност, а останалата част от общинския бюджет, уточни Шопов.

Собственикът на фирма “Архцентър”, която е изпълнител на проекта, Тодор Абаджиев заяви за Дарик радио, че общинските пари са изхарчени за проекти, за археологически разкопки, за охрана и за замразяване на обекта. Според него, за да се излезе от ситуацията, от общината или трябва да направят нов проект, с който да преместят бъдещата галерия в страни от археологическите находки или да се търси ново място за строеж. Между нас и общината няма диалог. Миналата година им изпратихме няколко писма, но все още не са ни отговорили, коментира Абаджиев. Следващата седмица той предвижда да разговаря лично с кмета Славчо Атанасов.