Захари Георгиев: Свободните зони загиват
Захари Георгиев: Свободните зони загиват / netinfo

Промените в режима за работа на свободните зони в България ще се отразят неблагоприятно на дейността им, заяви народния представител от ”Коалиция за България” Захари Георгиев. Съгласно новия закон, след 1 януари 2007 година за складиране на български стоки в свободните зони се изисква плащане на ДДС от получателя, който след физическото напускане на стоката от общността, чака месеци наред за възстановяването му.

Това е довело до оттегляне на търговските фирми, тъй като стоките са станали неконкурентни на чужди пазари. Негативните последици от действащия закон са преди всичко за производителите, ориентирали бизнеса си за износ извън ЕС, посочи Георгиев.

Той е автор на законопроект, който предвижда нулева ДДС ставка за български и европейски производители и търговци, които изнасят към трети страни извън общността. Текстът обаче не мина и вече е под въпрос самото съществуване на зоните. Досегашните им клиенти вече са се ориентирали към зоните в Пирот, Солун, Литва, Латвия и други места, където получават по-благоприятни условия за работа, подчерта Георгиев.