/ iStock/Getty Images
Задържани са двама мъже от Пловдив и София за търговия с антични ценности, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Полицаи откриха голямо количество старинни монети

Мъжете, който са на 44 и на 49 години, са били задържани в момент на сделка с антични монети. Оперативната разработка е дело на „Криминална полиция“ под наблюдението на прокуратурата.

„Мъжете са задържани в неделя, след което са извършени множество изземвания от адреси в Пловдив, Стамболийски, Асеновград и София. Открити са повече от 820 монети, като малко от тях са реплики“, каза Попов. Според експерти датировката им е от Античността, от римския период и Средновековието.

Хванаха двама иманяри

Монетите са от бронз, сребро и злато, част от тях са изключително цени. Предстои да се установява точната стойност на античните предмети. Описаните до момента монети са от 877 броя археологически обекти в страната. Предстои извършването на съдебно-химически експертизи.

Условни присъди за братя иманяри

На двете лица са повдигнати обвинения за това, че са държали ценните предмети, че са ги разпространявали и препродавали в чужбина. Затова деяние Законът предвижда до 6 години затвор и глоба от 3000 до 15 000 лева.

Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Йордан Рогачев съобщи, че двамата задържани са стари иманяри, като в последно време дейността им е преминала на по-високо ниво - изкупуване и препродаване на монетите в чужбина.

Задържаха двама иманяри в Кнежа (СНИМКИ)

Те са ги продавали на трето лице, което все още не е задържано,
тъй като се намира в друга държава. На адреса, където са намерени част от монетите, е била открита и марихуана. Разработката по случая е траела около 3 месеца.
Агенция "Фокус"