Задачите за “малките матури” – на дискове с парола
Задачите за “малките матури” – на дискове с парола / netinfo
5 605 четвъртокласници от областта ще държат изпити по 4 предмета в периода от 12 до 20 май. Проверки за изходното ниво на учениците по 5 предмета ще има и в пети клас. Темите и задачите, които ще се паднат на тях, ще бъдат на специални дискове, кодирани с парола, обясниха от Регионалния инспекторат на МОН. Директорите на училищата ще могат да видят паролата едва в деня на изпитите на сайтовете на инспектората и на просветното министерство.

Оценките от изпитите няма да оказват влияние върху годишния успех на децата, подчерта старши експертът начално образование в Регионалния инспекторат на МОН Васка Атанасова. Резултатите и техният анализ ще бъдат използвани като база за промени в образователната система.

Времетраенето на изпитите за четвъртокласниците ще бъде 40 минути, а при петокласниците - 45 минути. И четвъртокласници, и петокласници ще се явят на проверки по Български език, Математика и Човек и природа. По-малките ще държат изпит и по Човек и общество, а петокласниците – и по география, история и първи чужд език.

Информация на Йордан Димитров