Няма опасност за населените места и хората
За пореден ден продължава борбата с големия горски пожар над Югово

Над 120 души гасят пожара край Югово

Два вертолета Ми-17 и „Кугар“ от състава на 24-а авиобаза в Крумово и 35 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк - Асеновград се включват в гасенето на пожара край селата Югово и Нареченски бани, съобщиха от Министерство на отбраната.

Вертолетите извършват гасене на пожара от въздуха чрез обливане на терена с вода посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”. На 24 август, вертолет Ми-17 е извършил 10 водохвърляния, а вертолет „Кугар“ 22 водохвърляния.

Продължава битката с огъня край Югово, включва се и вертолет Ми-17

Военнослужещите изпълняват своите задачи в трудно достъпна планинско-гориста местност, при високи температури, голяма надморска височина и сложна обстановка.

"Над 100 души се борят с огъня вече втора седмица", съобщи Димитър Бришимов, от РД "ПБЗН", предава Агенция "Фокус". Местността е труднодостъпна. Нов проблем създават падащите камъни от срутища, които се образуват там, където пожарът е загасен. Огнеборците изчакват пожарът да слезе надолу, в буковата гора, за да може да бъде потушен.

По думите му собстановката е под контрол. Пожарът, който е бил насочен към дерето е слязъл ниско в пропастта и в момента не се вижда. Чакат го да се покаже. В момента там не може да се обработва и с хеликоптер, тъй като е опасно. 

Огнената стихия в Родопите: Военни и техника се включват в гасенето на пожара над Югово (ВИДЕО)


Откъм Югово, огнен език приближава изградената просека. Там са изпратени екипи, които да загасят огъня, за да не се разраства, ако успеят да стигнат до него, защото и той е в скали.

“Очакваме леко усложняване на обстановката след обед заради силното слънце", каза още Бришимов. Прогнозата е, че няма да вали. Няма опасност за населените места и хора