За новите имена на кварталите в „Тракия” са гласували повече хора, отколкото за районен кмет
За новите имена на кварталите в „Тракия” са гласували повече хора, отколкото за районен кмет / Dariknews.bg

Тракийци дадоха тежката си дума за новите имена на кварталите в район „Тракия" и сега ще чакат благословията на Общинския съвет. Рекордна активност отчитат организаторите на допитването. В миниреферендума за смяна на техническите наименования на жилищните зони от А-1 до А-12 са участвали почти 20 000 души, което представлява 40% активност. Кметът на „Тракия" Гиньо Матев обаче уточни, че процентът е изчислен на база 70 на сто регистрирана етажна собственост. Той направи сметка, че ако 100% от блоковете имаха избрани домови управители, активността би била почти 60%. За сравнение той припомни, че на местните избори през 2007 година са гласували 3 000 тракийци по-малко. Сайтът на район „Тракия" е регистрирал 160 гласа.

След обработката на данните, се очертава следният списък с предложения за нови имена на кварталите в „Тракия" - за А-1: „Люляците", за А-2: „Панайот Волов", за А-3: „Тодор Каблешков", за А-4: „Кан Крум", за А-5: „Търговски", за А-6: „Опълченски", за А-7: „Капитан Бураго", за А-8: „Оборище", за А-9: „Хан Аспарух", за А-10: „Възраждане", за А-11: „Захари Зограф", за А-12: „Лаута", за А-13: „Скобелева майка".

Ако общинските съветници се съгласят с преименуването, Гражданският съвет на „Тракия" ще разработи стратегия за набиране на средства и избор на изпълнители за изработване и монтиране на нови табели в кварталите. Проектът предвижда и поставяне на билбордове на входовете и изходите на района, обозначаващи всички микрорайони и номерацията на блоковете във всеки от тях. Концепцията на проекта ще бъде тема номер 1 за Гражданския съвет след лятната им ваканция.