/ netinfo
Все повече граждани, сред които лишени от свобода, защитават правата си чрез съда
100793
Все повече граждани, сред които лишени от свобода, защитават правата си чрез съда
  • Все повече граждани, сред които лишени от свобода, защитават правата си чрез съда
Изключително натоварена, но и изключително успешна - такава е била 2018 година за Административния съд в Пазарджик според данните, изнесени от председателя на ведомството Мариана Шотева. За пръв път от доста време всички щатове са заети. Екипът е от шестима съдии и 20 други служители.

Съдиите от Районния съд в Пловдив - едни от най-натоварените в страната

Увеличават се исковете по Административно-процесуалния кодекс, както и производствата по жалби на лишени от свобода – най-вече срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Министерството на правосъдието. Освен това все повече граждани се възползват от правото си да оспорват административни актове и да се защитават чрез съда.

Въпреки високата натовареност всички решения са постановени в законноустановения едномесечен срок. Отличен показател за работата на съда е още, че през годината няма нито един сигнал до Комисията по професионална етика.
 
Рекорден брой дела са постъпили в Административния съд в Пазарджик за миналата година - 1 228, в сравнение с предишните 4 години, когато са били между 990 и 1 038. Заедно с несвършените от 2017-та те са били общо 1 442, приключени са 1 173. Всеки от съдиите е разглеждал средно над 240 казуса, или повече от 20 на месец.

ТЕМИДА: Добра реализация за бъдещите юристи, но липсва достатъчно практическа подготовка

От миналата година Административният съд гледа и данъчни дела, които са с висока правна сложност. Във ведомството се работи по спорове, свързани с над 500 закона. Сред обжалваните и отменени актове най-много са по жалби на лишени от свобода, като при повечето причината е в размера на присъденото обезщетение.

Важна новост, която навлиза от 2019 година, е електронното правосъдие. Всеки - и граждани, и адвокати, и други участници в даден процес, може чрез сайта на съда да се регистрира с имейл, без да се изисква електронен подпис, и да получава важната за него информация от съда.