/ DarikNews
Започна почистването на коритото на река Марица в Пловдив, съобщи директорът на "Градини и паркове" Веселин Козарев. 

"Трябваше да се вземат бързи мерки, за да не дойде голяма преливна вълна и да не се наводни града", каза той. За целта Общинският съвет отпусна 31 000 лева, с които ще бъдат обработени около 150-170 дка, в зависимост от това колко е висока растителността. Почиства се предимно храстовидната растителност, без дърветата в реката.

“За тях от РИОСВ трябва да съставят комисия, която на място да прецени кои дървета могат да бъдат отрязани", коментира още Козарев.

Той обясни, че от 10 години към предприятието има сформирана бригада, която се занимава с почистване на храстовидната растителност по реката ръчно и поддържа това. Но самата растителност много бързо избуява и не може да се навакса.

Кметът на Пловдив поиска от правителството пари за почистване коритото на река Марица

В речното корито влезе по-мощна техника – трактор, със специална приставка отзад, която раздробява храстовидната растителност и така почистването става по-бързо. “Ние не правим корекция на коритото на реката", поясни още Козарев. Засега почистването е козметично.

Основното почистване трябва да бъде направено, когато бъде готов проекта за това. В него е включено и изграждането на подпорни стени, което го оскъпява. За да се премахне растителността трябва да бъде направена корекция на коритото, което ще доведе до изгребването на много наноси, които са се наслоили сега. ОП"Градини и паркове" има нужда от нова техника, както и от подобен трактор, който в момента чисти, посочи Козарев. "Тракторът струва около 300000 лева и ако общината прецени може да закупи тази техника", каза той.

Досега почистването се прави от бригадата от трима души, с ръчни инструменти. Те трябва да обработват общо около 1000 дка годишно. Предприятието очаква новата техника с парите от отпуснатия нов заем на общината. Очакват се още три нови вишки, камиони и бусове – чисто нови и втора употреба. В момента техниката на предприятието е много стара и редовно се налагат ремонти.
 
Информационна агенция Фокус