Трима онколози лекуват над 37 хиляди болни
Трима онколози лекуват над 37 хиляди болни / sxc.hu
Трима онколози лекуват над 37 000 болни
76010
Трима онколози лекуват над 37 000 болни
  • Трима онколози лекуват над 37 000 болни

37 618 раково болни се лекуват от едва трима онколози. Това каза в ефира на Дарик директорът на Комплексния онкологичен център (КОЦ)-Пловдив д-р Калин Калинов.

По думите му специалистите в тази област са крайно недостатъчни, както за Пловдив, така и за цялата страна, където общият брой на онколози е едва 43-ма.

Висококвалифицираните млади кадри напускат страната ни не заради липсата на добро заплащане, а заради лошия психоклимат.

Тази тенденция обаче може да бъде прекратена с прилагането на една добра социална политика, отстрана на бъдещото Правителство, смята д-р Калинов.

Той бе категоричен, че е необходимо и изготвянето на единен национален антираков план, който включва платформа от мерки за подобряване на диагностиката, лечението и последващите грижи за пациента и близките му.

Средствата, които се отделят за Онкологията в България също са крайно недостатъчни.

Според доклада на Европейската комисия от 23 септември, България е една от държавите в ЕС, където липсва социално отделен бюджет за психосоциални грижи, а парите, които се отделят за онкотерапия на пациент са едва 16 евро. Останалите европейски държави осигуряват средно по 102 евро за всеки пациент.

Средствата, които се отделят за Онкологията в България също са крайно недостатъчни. Според доклада на Европейската комисия от 23 септември, България е една от държавите в ЕС, където липсва социално отделен бюджет за психосоциални грижи, а парите, които се отделят за онкотерапия на пациент са едва 16 евро. За съпоставка, останалите европейски държави осигуряват средно по 102 евро за всеки пацент.

Цялото интервю с д-р Калин Калинов можете да слушате на Radio.Dariknews.bg