“Тракия” без здрави поливни водопроводи
“Тракия” без здрави поливни водопроводи / Снимка: Даниела Ковачева
Всички поливни тръбопроводи в ”Тракия” са излезли от строя през последните 20 години, каза кметът на района Гиньо Матев по време на награждаването на победителите в юлската класация „Зелен дом”. Градинарите споделиха с кмета проблемите си с поливането и пожелаха сонда, за да бъдат улеснени в напояването, но Матев уточни, че практиката с избиване на вододобивни сонди трябва да се прекрати, защото в най-скоро време „Тракия” ще заприлича на швейцарско сирене.

Генералното решение на проблема е подмяна на поливните водопроводи, но сега няма предвидени средства, каза той. Компромисният вариант е диагностика на тръбите и частичното им подновяване. Ще предвидим средства в бюджет 2009 за решаване на този проблем, заяви районният кмет.

/Чуйте прикачения звуков файл/

Първенците в класацията „Зелен дом” в Тракия за месец юли са Емил Пандев и Спас Вършилов, които са се грижили за околоблоковото пространство на блок 201, вх. В. Те се сдобиха с четириколесна електрическа косачка и талон за градинска пейка, осигурена от ОП „Паркове и градини”. Екоекспертите на район „Тракия” отредиха второ място на Димитър Цанев и Иван Пеев - представители на блок 222, които получиха храсторез и комплект градински инструменти. Сашо Палийски и Костадин Белев, наградени за третото място този месец, си тръгнаха с ножици за храсти и лози и комплект четки и бои.