Тотев заминава за столицата по партийни и градски дела
Тотев заминава за столицата по партийни и градски дела / снимка : Дарик радио Пловдив/ архив

Кметът на Пловдив Иван Тотев ще се срещне в София с министър Ивелина Василева от Министерството на околната среда и водите, за да обсъди подписването на договор за започване на Водния проект в града.

От днес, той ще бъде два дни в столицата, където ще се види с депутати от Пловдив, с които ще обсъжда приоритетите на града през 2015-та година. Кметът е планирал да събере на среща в общината през следващата седмица пловдивските народни представители от всички партии и заедно да обсъдят съвместни действия за осъществяването на важните за града проекти.

Конкретно Водният проект ще бъде обсъден с министър Василева в сряда, след като подписването му беше забавено с повече от година и половина, заради проблеми с ДДС-то.

„Там проблемът е, че имаме подписани договори с фирми за изпълнение на различните части от проекта, но заради забавянето не е сигурно, че те още искат да работят с нас“, обясни Тотев. Част от фирмите са подновили офертите си и са готови да започнат работа, но белгийският консорциум, който спечели проекта за изграждането на пречиствателна станция за над 50 млн. лева, не е заявил желание за работа.

Кметът смята да поиска помощ от държавата в опит да убеди белгийския консорциум да не се отказва от офертата си.