Тайните съглашения в тъмночервеното ВМРО
Тайните съглашения в тъмночервеното ВМРО / dariknews.bg

Освен до разногласия в редиците на партии като БСП и Съюз за Пловдив, местните избори доведоха и до (макар и компромисно) обединение. ВМРО-БНД и Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален Идеал за Единство (ВМРО-НИЕ) се събраха и взеха решение да подкрепят Славчо Атанасов на балотажа. Войводите изглеждат готови да заличат старата вражда и непреглътнатите обиди, но не е сигурно дали това важи и за eдин от двамата байрактари.

Логично е от НИЕ да се влеят в БНД, защото Красимир Каракачанов подава ръка на кандидата на Петко Атанасов. Дали подобен ход обаче е печеливш за лидерът на НИЕ? И ако все пак тази „прегръдка” се случи, няма ли да коства главата на бившия заместник-кмет? Днес по-рано той отрече между него и Каракачанов да е имало договаряне за обединение и отново изтъкна, че очаква напълно безусловна подкрепа на другите партии към досегашния кмет. Ще осиротее ли Петко Атанасов, ако се окаже, че на партийните значки на ключови фигури като Славчо Атанасов и Илко Илиев след балотажа се мъдри по едно „БНД”? Разбира се, политическите решения няма да се вземат без да си каже тежката дума и доайенът сред старейшините Лилия Учкунова.

Никак не им е лесно на ВМРО. Като оставим настрана по-ниския резултат на Славчо Атанасов, минем през категоричната подкрепа за ГЕРБ от страна на тракийските домоуправители и стигнем до реалния шанс за промяна на статуквото в новия общински съвет, прогнозите изглеждат мрачни. Най-мъжки сякаш се държа Гиньо Матев. А избирателите на ВМРО-БНД гласуваха реално за него. Как ли се чувства той в създалата се ситуация, при положение, че изграждането на една „нова” стара партия, ще доведе до вътрешен разкол сред бившите отцепници?

Ако се окажат верни и разпространените от Яшар Асан слуховете за аферата с ДПС – хората на Доган да получат кметския стол в район „Източен" и зам.-кметско място в общината, кървавочервеното в цветовете на ВМРО ще потъмнее още повече.

До балотажа остават само два дни.