Съдът решава за отстраняването на главния архитект на Община Пловдив
Съдът решава за отстраняването на главния архитект на Община Пловдив / Искра Койчева, Дарик Радио Пловдив, архив

Отстраняването от длъжност на главния архитект на Община Пловдив ще гледа на заседание днес Окръжният съд в града под тепетата.

Румен Русев е привлечен като обвиняем за това, че като длъжностно лице осем пъти е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8, който е със статут на групова недвижима културна ценност.

В мотивите на държавното обвинение е посочено, че главният архитект трябва да бъде отстранен от поста си, за да се избегне опасността служебното положение на обвиняемия да попречи на обективното изясняване на обстоятелствата по делото.

Окръжната прокуратура в града под тепетата повдигна обвинения по казуса и срещу представителя на "Одрин 8" Георги Бранеков. Той и Румен Русев бяха привлечени към наказателна отговорност.

Бившият тютюнев склад беше поруразрушен от инвеститорите от "Одрин 8" ЕООД в началото на март месец, а жива верига спря цялостното му събаряне. Намеренията на дружеството бяха на мястото да се построи мащабна бизнес сграда. По казуса се самосезира Окръжна прокуратура Пловдив, проверка разпореди и министърът на културата Вежди Рашидов.