Станишев: Обмисляме да сезираме Конституционния съд за боклука
Станишев: Обмисляме да сезираме Конституционния съд за боклука / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Доверието към ГЕРБ спада и има тенденция на сериозно разочарование към управляващата партия. Това заяви по време на  среща със симпатизанти в Пловдив лидерът на БСП Сергей Станишев. Той се позова на данни от Агенция Галъп.

По думите му, в края на месец на юли за ГЕРБ биха гласували 30% от избирателите, а за БСП - 15-16 на сто. Само преди година подкрепата към управляващите е била 5:1, т.е 50% от хората казваха, че ако изборите са днес ще гласуват за ГЕРБ, коментира Станишев. Това беше смазващо за БСП, допълни той. „Приоритет през тази година ще бъдат местните и президентските избори, защото те са първата възможност да възстановим авторитета и доверието към нас", подчерта червеният лидер.

Пред медиите, преди срещата, Станишев коментира, че има информация от Европейската комисия, че фиша с проекта за завода за битовите отпадъци е върнат и вероятно ще бъде спряно финансирането. „Не знам защо крият това писмо и тази информация от българските граждани, но това по отношение на прозрачността е много сериозна тревога", заяви Станишев. В Пловдив той обяви още, че не изключват възможността да сезират Конституционния съд за закона за управление на отпадъците, като това ще стане след консултации с юристи.

„Разбирам отказа на общините, както и емоцията на пловдивчани да приемат софийските отпадъци и да плащат за некадърността на управляващите", подчерта още Станишев. Според него държавата не може и не трябва да се разполага в чужда собственост и не може да ползва общинската, без да дава за това съответните финансови компенсации.