Спряха вливането на 100 млн. лева в престъпния свят
Спряха вливането на 100 млн. лева в престъпния свят / netinfo
Над 30 чувала с фалшиви лични карти, паспорти, шофьорски книжки, задгранични визи, застрахователни полици, документи за постоянен престой в над 15 страни от Европейския съюз, САЩ и Канада и винетки за Гърция иззеха при акция спецченгета от службата за борба с организираната престъпност, съобщи комисар Калин Георгиев. Разбитата престъпна група се е занимавала с подвързването и окомплектоването на неистински документи.

При операцията, в която са участвали всички служби на полицията в Пловдив под ръководството на окръжна прокуратура, са задържани девет души. Тя е започнала в 7:30 вчера сутринта и е завършила тази нощ към 1:30 часа.

Всички арестувани са български граждани. Те са били организирани и ръководени от 45-годишен мъж. Милионите документи са иззети от четири апартамента в Пловдив и в региона, съобщи директорът на Главна дирекция "Полиция" главен комисар Валентин Петров.

Операцията е подготвена за изключително кратък период от време, тъй като разработката е реализирана за по-малко от месец. Документите са можели да послужат за влизане на чужди граждани с фалшиви документи от Норвегия, Литва, Македония, Украйна, Франция, Англия дори от Китай.

Пълен набор от лична карта, паспорт и шофьорска книжка се е продавал за 1000 лева. „Ние успяхме да пресечем навлизането през нашите граници на граждани от САЩ и Канада с фалшиви документи”, заяви главен комисар Петров.

Между 50 и 100 милиона лева печалба не достигна до ръцете на престъпния свят, каза в Пловдив аташето на Американското посолство Грегъри Хюстън, който благодари на българската полиция за пресичането на този канал от името на американския посланик Джон Байърли. „От тази операция и от впечатленията, които имам от работата на службите в Генералната дирекция на полицията и всички полицейски служби, мога да кажа, че българските служби много сериозно изпълняват работата си на страж на границите на Европейския съюз и приемат тази задача много отговорно” заяви Хюстън.

Прокуратурата тепърва ще уточнява степента на участие в производството на фалшиви документи и на базата на това ще определи тежестта на мерките за неотклонение, които ще поиска от съда, каза окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов. Най-тежкото наказание, което може да получат участниците в престъпната група, е лишаване от свобода от 3 до 12 години.