Славчо Атанасов: Подложени сме на културен геноцид
Славчо Атанасов: Подложени сме на културен геноцид / снимка: Кирил Кирилов

Славчо Атанасов събира творческия състав на Пловдивската опера на 19 юли, понеделник, в Концертна зала от 11 часа. На срещата са поканени и представители на Академията за музикално и танцово изкуство, Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков", Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и Балетното училище. Кметът призова всички, които имат отношение към Пловдивската опера, да присъстват на срещата в Концертна зала. На нея ще се прецени какви действия ще се предприемат в защита на културната институция.

Славчо Атанасов заяви, че е недопустимо във втория по големина град и културна столица на България да няма опера и балет. Оперите в Бургас, Стара Загора, Русе и Сливен никой не ги пипа, коментира градоначалникът. За първите 6 месеца на 2010 г. ОФД-Пловдив е изнесло 69 представления, над 20 от които в чужбина, уточни Атанасов.

Това, което в момента се случва с Пловдивската опера, е културен геноцид, каза още кметът. По думите му, ако се закрие операта, по същия начин ще изчезнат и АМТИИ, и гимназията за сценични кадри, както и музикалното и балетното училища.