Отпуснали сме над 8,5 млн. лв. за основен ремонт на пътищата, плюс водопроводите. Още 12 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата, от които 9 млн. лв. за нови мостове и съоръжения, и 3 млн. лв. за почистване. Това съобщи от с. Каравелово служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

В четвъртък в Каравелово беше обявено частично бедствено положение. 

Всички щети са върху общинска инфраструктура, това, което е направила държавата, е да осигури пари на общината, каза Шишков. 

Заедно с Иван Шишков, в селото пристигнаха и министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на земеделието Явор Гечев заминават за Каравелово.

Разчистват деретата на реките: Тежка техника влиза в Каравелово и Богдан

Изпратени са екипи на Басейнова дирекция „Източен беломорски регион“, които обикалят по притоците на реката в село Каравелово, съобщи министърът на околната среда и водите  Росица Карамфилова.

Тя обясни, че екипите ще дежурят събота и неделя, докато се вдигне частичното бедствено положение, за да се наблюдава дали има проблематични участъци. „При тяхното наблюдение, ако се идентифицира необходимост от реакция или от техника, съвместно с Министерството на земеделието ще се предприемат бързи действия, така че да се избегнат всякакви лоши събития“, каза още министър Карамфилова.

Очакванията са за минимални валежи, след понеделник нещата се успокояват, няма опасност от бедствени явления, посочи още тя.

В четвъртък бе обявено частично бедствено положение заради застрашителното покачаване на нивото на река Стряма. Причината са обилните дъждове и снеговалежи, което води до свличането на много наноси от Средна гора.

Хората са притеснени, че на места водите са на малко разстояние от дигите и отново може да бъдат залети. За да бъде решен проблемът трябва да бъде изготвен и реализиран проект, който да бъде финасиран от държавата.

Рени Никифорова/БТА