Шефът на общинските еколози заплашван от строител
Шефът на общинските еколози заплашван от строител / netinfo
Началникът на общинския отдел „Екология” Христо Минков е бил заплашван с физическа саморазправа и блъскан от представител на строителна компания по време на проверка на обект, съобщи кметът Славчо Атанасов. Днес той ще внесе в Окръжна прокуратура сигнал срещу техническия ръководител на строежа. Няма да позволя общински служители да бъдат застрашени заради изпълнението на служебните си задължения, подчерта кметът. Той се закани да изкорени подобен опит за натиск в зародиш, още преди да е гласувано 10-кратното завишение на екоглобите, чийто максимален размер в момента е 500 лева.

Инцидентът, при който е заплашван Минков, е станал в петък в присъствието на служители на „Общинска охрана”. Около строежа, който се намира в центъра на града, е имало натрупани строителни отпадъци, а пътното платно е било замърсено. Минков заяви, че не е бил на официална проверка, а пътьом добронамерено е предупредил ръководителя на обекта да почисти, за да не се стига до санкции.

Минков отрече твърденията на други общинари, че е бил заплашван анонимно и по телефона след старта на масираните проверки на строителни обекти. По информация на Дарик, заплахите са били за запалване на имот на шефа на общинските еколози.

Досега са наложени 12 акта на строителни компании за замърсяване на районите около обекти и заради необезопасяване. Проверките ще продължат, докато фирмите започнат да спазват общинската наредба, каза кметът.