Ремонтираха интензивното отделение в Смолян
Ремонтираха интензивното отделение в Смолян / снимка: dariknews.bg

За 90 хил. лв. ремонтираха отделението по анестезиология и интензивно лечение в смолянската болница. Подменени са подовите настилки и вертикалните облицовки на всички стаи и са обновени помещенията в цялото отделение. Газовата инсталация също е ремонтирана. Нови са осветлението и голяма част от медицинското оборудване, а стените са със специално антибактериално покритие.

"Само преди ден бяха доставени новите специализирани мобилни легла за интензивно болни, които приемат различни конфигурации в зависимост от това коя част е пострадала и какво ние целим, позиционирайки болния", съобщи началникът на отделението д-р Ангел Каръшев. Улеснението при тези легла е не само за лекуващия екип, но различните позиции на болния дават възможност да се подобри лечението на съответната болест. Леглото може да се „чупи" във всички посоки - пациентът може да е легнал, седнал, полуседнал, обърнат наляво или надясно, само крайниците му да бъдат вдигани - т.е. да се нагласи в зависимост от патологията на заболяването.

Неотдавна по програма ФАР отделението получи апарати за изкуствена белодробна вентилация, дефибрилатори, наркозни апарати, електрокардиограф, монитори, перфузори - апаратура за близо 400 хил. Доставен бе и дихателен апарат за транспортиране на болни от интензивно отделение до операционната, когато е необходимо болните да бъдат обдишвани. „Всичко това е една добра основа за модерна медицина. На този етап можем да кажем, че отделението отговаря на всички европейски стандарти", коментира д-р Каръшев.

Планирано е да се въведе система за наблюдение на моментните показатели едновременно на всички болни от един монитор, съобщиха още от здравното заведение. Един ще има в стаята, където са пациентите и съответно тези данни ще бъдат прехвърлени в лекарската стая. Докато лекуващият обработва медицинската документация, ще може във всеки момент да наблюдава показателите за състоянието на болните.