Рехава блокада в Карлово изпревари столичните бали
Рехава блокада в Карлово изпревари столичните бали / netinfo

20-ина души от Карлово преградиха днес за час и половина с жива верига входа към общинското сметище, за да спрат камионите със софийския боклук. От понеделник 34 тира са разтоварили 815 тона в една от новите клетки на депото.
Те са били част от пробното извозване на столичния отпадък, преди от следващата седмица да започне регулярното депониране на общо 80 000 тона в карловското сметище, заяви пред Дарик кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той отрече, че в понеделник са били приети 15 камиона, пренасочени аварийно от пловдивското депо в Цалапица заради залетия от Марица брод за тежкотоварни коли там.

Повечето участници в блокадата бяха общински съветници - от НДСВ, независими и от “Атака”. В продължение на час и половина под проливния дъжд протестиращите напразно очакваха столичните бали. Те се разпръснаха малко преди обед, след като получиха уверение, че камионите с бали няма да тръгват от София днес и през празничните дни. По време на блокадата протестиращите пропускаха колите на карловската “Чистота”.

Протестът е незаконен, заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той подчерта, че извозването на балите е в изпълнение на решение на Общинския съвет Карлово да приеме 80 000 тона столичен боклук, срещу което получи 17 млн. за инфраструктурни проекти. Има институции, които трябва да контролират спазването на законите, каза Кабаиванов в отговор на въпрос дали ще поиска намеса на полицията, ако и следващата седмица има опити за спиране на софийските бали.