акция против просията
акция против просията / netinfo
Златка Грудева за кампанията против просията в Пазарджик
93301
Златка Грудева за кампанията против просията в Пазарджик
  • Златка Грудева за кампанията против просията в Пазарджик
Служители на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пазарджик раздават флаери срещу просията и използването на деца за тази цел край храмовете, паркингите на големи магазини, кафенетата и главната улица. Акцията е част от кампанията против подкрепянето на просията, чието начало бе обявено преди дни.

Избрани са местата, където псевдобедни най-често искат милостиня, както и активното за тях време – около големи християнски празници, казва Златка Грудева от управляващата комплекса организация Алианс за социално развитие.

Флаерите са с авторски снимки на Марияна Влахова-Аджова и Диана Сеферинкина от екипа на комплекса. Правени са в Пазарджик, като са заснети деца, въвлечени в просия. Кампанията е организирана по идея на колежката им Атанаска Мунджийска. Тя заявява, че повечето от тези деца са жертви на насилие и трафик. Принуждавани са да работят, при това – при нездравословни условия – под парещо слънце или при убийствен студ, сред вредните газове на автомобилите, недохранени, бити. Съмнително много са новопоявилите се „майки“ с бебета, които сякаш не растат, години наред остават пеленачета.

акция против просията
netinfo

Просещото на улицата дете е лишено от детство, неглижирано, липсват му социални умения, претърпяло е домашно насилие. Детето не проси самичко, в повечето случаи родители изпращат детето да проси. Това са страдащи деца, отглеждани в нездравословна семейна среда, на които им липсва подкрепа и разбиране, припомня директорът на социалното заведение Гергана Спасова.

Проверки на социални работници показват, че ако преди години просещите деца в Пазарджик са били единици, сега с в пъти повече. За тях това се превръща в начин на живот, научени са да не признават истинското си положение и да прикриват с лъжи възрастните, за които работят на улицата, да настояват, че просят по свое желание, обяснява ръководителят на сектор „Работа със семейства“ Петя Генчева.

Целта на кампанията е да отвори очите на хората за това, че давайки милостиня или подминавайки с пренебрежение подкрепят тази форма на детска експлоатация. Вместо това би трябвало да сигнализират на 112, за да помогнат на малките жертви на това престъпление да имат нормално детство, да учат, да станат пълноценни хора.

Кампанията няма краен срок. През лятото ще бъде изнесена в пазарджишкия парк  "Острова".

Повече за кампанията чуйте от Златка Грудева в аудиото