Георги Кацаров
Георги Кацаров / /Дарик архив
Тихомир Георгиев поема временно ръководството на Районната прокуратура в Пазарджик
Районният прокурор на Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка като ръководител на ведомството вчера. Той остава като редови служител в държавното обвинение.

Прокурор Тихомир Георгиев вероятно ще поеме ръководството на Районната прокуратура в Пазарджик, след като досегашният ѝ шеф Георги Кацаров е подал оставка, съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет. Утре заявлението му ще бъде предложено като допълнителна точка в дневния ред на Прокурорската колегия.

То е подадено на 19 февруари чрез главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, съобщават още от ведомството. В текста не се посочват мотиви.

Постъпило е предложение от главния прокурор функциите на административен ръководител да поеме Тихомир Георгиев, който до момента е бил заместник на Кацаров.

На следващо заседание на Прокурорската колегия ще бъде обявен конкурс за освободеното място на административен ръководител - на Районната прокуратура в Пазарджик.

Два инцидента сложиха отпечатък върху биографията на Кацаров през последните две години. През 2015-та „Мерцедесът“ му беше запален посред нощ пред къщата на жената, с която живее, в град Септември.

За палежа беше осъден Иван Грахов, известно име в криминалните среди, който получи 2 години затвор. Покрай делото за опожарения автомобил се разбра, че мъжът е издирван и за убийсто на българин в Украйна в съучастие с други лица.

Доскорошният шеф на Районната прокуратура бе проверяван и дали не осигурява протекции на ексшефа на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков. С личното му оръжие на 1 септември беше застрелян ресторантьорът Наско Тонкев от Септември.

Първоначално Влайков бе освободен без повдигнато обвинение, което доведе до съмнения, че над него се разпъва „чадър“. Близки на убития заявиха открито пред медии, че двамата с прокурора са приятели, а веднага след убийството Влайков звъннал именно на него, не на 112. Разпореденатаа по-късно от главния прокурор Сотир Цацаров проверка обаче отхвърли всички твърдения в съпричастност на Кацаров към случая.

Същевременно колегите му от Пазарджик казват, че Кацаров не заслужава такова отношение. Припомнят, че е останал на поста почти два мандата, като още при встъпването си в длъжност не е допуснал да се получат сътресения след смъртта на предшественика си Николай Щерев.

С работата си е стабилизирал Районната прокуратура и е допринесъл за подобряване на резултатите от дейността й. Доказал се е и се е ползвал с уважение.