КИНОПЛОВДИВ
КИНОПЛОВДИВ / netinfo
Първото и откриващо събитие на проекта КиноПловдив е от 16.00 часа в клуб Фарго. Това е майсторски клас на тема „Работата на режисьора с актьора“. Той ще бъде воден от тандема Петър Вълчанов и Кристина Грозева, придружен от прожекция на последното им кинопроизведение, вдъхновено от реалната случка за кантонера, намерил и върнал на полицията хиляди левове, разпиляни сред релсите – филмът „Слава“. След филма режисьорите ще бъдат на разположение за въпроси и отговори с публиката.
 
КиноПловдив е единственото събитие от културния календар на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019-та, което предвижда заснемане на кинопродукция. Бюджетът му е 350 хил. лв., като 200 хил. от тях са финансиране от фонадция „Пловдив 2019“. 7 съвременни български режисьорскии екипа ще създадат 7 късометражни ленти (филм-омнибус), вдъхновени и посветени на град Пловдив.
 
Режисьорите, които ще реализират идеите си на кинолента, са Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Урок”, „Слава”), Николай Тодоров („Преди да заспя”), Павел Веснаков („Зевс”), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов („Ecce homo”), Любомир Младенов („Ловен парк”, „Кораб в стая”), Христо Симеонов („Синът”).
 
Освен направата на филмите, през 2018-та всеки от тях ще води и по един майсторски клас, насочен към неспециализирана публика. Изкушените да научат нещо ново и интересно от света на киното, ще могат да участват в майсторските класове в клуб Фарго и Лъки - Дом на киното с вход свободен. Прожекция на филм, създаден от режисьорите, ще съпътства всяка среща с публиката.