Пореден протест срещу концесия на кариера за мрамор в Асеновградско. Граждани на 5 населени места – Горнослав, Червен, Долнослав, Орешец и Добростан – ще изразят недоволството си срещу решение на Министерския съвет от края на октомври, предаде NOVA.

С него се разрешава концесия за добив на мрамор в землището на село Горнослав на асеновградска строителна фирма. Според протестиращите обаче това се е случило, без да се вземе предвид, че кариерата е в рамките на природен парк. Жалбите им обаче не бяха разгледани от Софийския административен съд, тъй като според магистратите те са „недопустими”.

За да привлекат отново вниманието на кмета на Асеновград – Христо Грудев, днес те ще изразят недоволството си пред сградата на общината. 

Според Надя Куцарова над 6000 души от протестиращите села подкрепят недоволството.

"Ние ги избираме, а те отказват да се съобразят с нашите искания. В непосредствена близост до кариерата има извор, който захранва шест села, а при взривовете е възможно водата да изчезне. Планират се още две кариери в непосредствена близост до такава, която вече съществува. Ще зейне яма в красивата планина и ще се копае близо до къщите", смята тя.

Сред другите мотиви за недоволство е това, че кариерата се планира в защитена местност, част от "Натура 2000" - резерват "Червената стена". Предишният областен управител е върнал проекта и той няма ОВОС. Според концесионера находището е далеч от всички защитени зони, а ще бъдат спазени всички законови изисквания.