Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните съобщи, че планира организирането и провеждането на мирен протест заради драстичното увеличаване на цената на водата за поливни нужди с до 300 процента за сезон 2023 спрямо предходната година.

В протеста ще се включат земеделски производители от секторите "Плодове и зеленчуци", Зърнопроизводство и Оризопроизводство.

Земеделските стопани настояват за редуциране на цената на водата до нива от сезон 2022 като кризисна мярка. 

От Асоциацията посочват, че в началото на месец март са изпратили писмо до Министерството на земеделието с искане да не се променя цената на водата от сезон 2022, защото и през миналата година тя е била "убийствено висока за производителите на ягодоплодни плодове, зеленчуци и зърнени култури".

Пчелари готвят простест: Нашият труд е крайно ниско заплатен

На последвала среща е установено, че за покриване на цената на водата за сезон 2023 за всички ползватели ще са необходими не повече от 16 милиона лева. На срещата все пак не се е стигнало до решение и единствено уверенията на министър Явор Гечев за разрешение на проблема са спрели да има протест още на 10 март.

Протестиращите настояват и за разработване на дългосрочна Държавна политика и стратегия за цената на водата и методика, която да осигури еднаква цена на водата за всички земеделски производители на плодове и зеленчуци.

"Ние сме първите ползватели на вода и трябва да поливаме в срок до две седмици, в противен случай губим до 40 процента от реколтата си, ако изтървем първите поливки и торене", посочва председателят на асоциацията Божидар Петков.

ЕК одобри 5,6 млрд. евро за България за селско стопанство

За проблема са уведомени освен Министерство на земеделието, също министър-председателят и президентът на Република България. Протестиращите заявяват, че ще очакват писмени доказателства до 11:50 часа във вторник, че въпросът с водата ще бъде решен. В противен случай ще преминат към ефективни стачни действия.

На 21 март ще бъде блокирано кръговото кръстовище на път 49 и 51 в землището на село Трапище, от 12:00 до 15:00 часа.
 
Ивона Величкова/БТА