Земеделски производители от Централна Северна България отново блокираха главния път Плевен-Русе. Това се случи в района на разклона за село Горна Студена.

Протестът продължава вече четвърти ден, като в него участваха над 60 машини - комбайни и трактори. Поводът за недоволството на представителите на сектора е вносът на украинска селскостопанска продукция, която според родните производители подбива пазара у нас.

Зърнопроизводителите искат и да бъде преразгледан, и променен Стратегическия план за развитие на сектора на Европейската комисия, който по думите им е неприложим у нас и ще доведе до фалити на малките и средни производители.

"Днес се чух с министъра на земеделието и той ми заяви, че всичко с плана е загубено, но ние вярваме, че нещата могат да бъдат променени. Време е управляващите да започнат да мислят за нас, за народа, а не само за себе си", заяви Димитър Димитров, земеделец и организатор на митинга. 

Земеделците обявиха протестът си за безсрочен. Още в понеделник те паркираха част от техниката си до пътя, като заявиха, че тя ще остане там докато исканията им не бъдат изпълнени. 
Агенция "Фокус"