Прокуратурата: Славчо Атанасов не е извършил престъпление
Прокуратурата: Славчо Атанасов не е извършил престъпление / netinfo

Славчо Атанасов не е извършил престъпление нито на чл. 313 от Наказателния кодекс за потвърждаване на неистина в писмена декларация, нито на чл. 168 за упражняване на избирателно право, без да има такова право. Това са резултатите от проверката на прокуратурата, извършена по сигнал на граждани, съобщи прокурор Зорница Таскова от Пловдивската районна прокуратура. Обвинението срещу Славчо Атанасов, който сега е кандидат за кмет на Пловдив бе, че не е подал декларация в Адвокатския съвет, след като е влязъл в трудови правоотношения с Общината като кмет на район „Тракия”.

Според прокуратурата няма нарушения на Закона за местното самоуправление и местната администрация, защото към момента на назначаването на Атанасов за кмет на район „Тракия” през 2003 година той е отговарял на всички условия изброени в закона. Според чл. 8 на споменатия закон изрично е цитирано кои лица не могат да бъдат кметове, но никъде не се посочва забрана, лице, което упражнява адвокатска професия, да бъде назначено за кмет, подчерта Таскова.

Междувременно е извършена промяна в Закона за адвокатурата, съставен е нов параграф 3, според който се издава наредба от Висшия адвокатски съвет, която изисква от действащите адвокати да подадат заявление с идентификационен номер, e-mail адрес, адрес на кантора и телефони, но това не е задължително. Никъде в тази наредба не се съдържа изискване за повторна проверка на обстоятелствата, първоначално заявени при вписване в адвокатски колектви, обясни прокурор Таскова. В хода на прокурорската проверка е получено писмо от Висшия адвокатски съвет, в което изрично се казва, че адвокатите при заварено положение, нямат задължение да декларират такива обстоятелства, тъй като няма нормативен акт, който да ги задължава за това.

Адвокатският съвет в Пловдив е стартирал на 17 октомври процедура по отписване на Славчо Атанасов от колегията.