Прокуратурата рови сделката за GPS-ите на автобусите
Прокуратурата рови сделката за GPS-ите на автобусите / netinfo

До десет прокуратурата ще се произнесе по резултатите от проверката по сигнал за длъжностни нарушения при сделката за GPS-системата за градските автобуси, научи Дарик по свои канали. Икономическа полиция вече е приключила възложеното й разследване и е установила, че договорът между общината и фирмата –изпълнител “Аврора” е подписан 6 дни преди решението на Общинския съвет за въвеждане на такава контролна система и за отпускане на пари. Самият диспечерски пункт бе открит официално с публична демонстрация на 20 декември – само 2 дни след гласуването на съветниците.

Прокуратурата трябва да се произнесе дали кметът Славчо Атанасов е превишил правата си, парафирайки договора с фирмата на своя състудент от Военното училище в Шумен Александър Пецов без санкцията на Общинския съвет. По неофициална информация на Дарик, при проверката на Икономическаполиция е установено, че в “Аврора” работи и племенник на управителя на общинското транспортно предприятие Вичо Кузов. Моят роднина е на това място от 10 години и няма нищо общо с възложената поръчка, коментира пред Дарик Кузов. Според него няма нарушения по възлагането на поръчката, тъй като тя е под размера изискващ провеждане на конкурс, макар че общината е отправила покани и към други фирми. “Аврора” изгради диспечерския пункт за 35500 лева като експериментално бяха монтирани GPS-устройства в 10 автобуса на петте фирми, обслужващи линиите в Пловдив. По неофициална информация на Дарик, в подписания договор няма предвидени неустойки за общината в случай на неизпълнение от страна на фирмата.

Във висшата общинска администрация днес не бяха единни за това кой ще изгражда следващите етапи на контролната система, която трябва да бъде въведена до 30 юни и по думите на кмета Славчо Атанасов ще струва около 1,5 млн. лева. Изпълнителят ще е “Аврора”, заяви в предаването Дарик кафе ресорният заместник-кмет Димитър Цветков. На същия въпрос кметът отговори, че ще бъде обявен конкурс. Според него няма да има проблем със съвместимостта на техниката, ако спечели друга фирма, защото възможностите на електрониката били неограничени.

Междувременно стана ясно, че “Аврора” заплашва да си прибере експериментално монтираните устройства в 10-те рейса, което ще направи системата ненужна към момента. Причината е, че превозвачите не са платили по 360 лева за устройствата, както и месечната такса от 30 лева. Самите превозвачи твърдят, че решението на Общинския съвет не ги задължава да поемат това за собствена сметка.

Системата, която отчита всички неизпълнени курсове, ще се въведе, въпреки съпротивата на превозвачите, категоричен бе заместник-кметът Цветков. Според него, макар че устройствата и таксите ще бъдат за сметка на транспортните фирми, това няма да доведе до поскъпване на билета, за което те настояват от месец.

Подробности от разговора със заместник-кмета Димитър Цветков чуйте от прикачения звуков файл