/ БГНЕС
Марин Рачев: Не ми беше дадена възможност да се защитя по време на разследването
Ново, по-тежко обвинение, за което е предвидена и по-голяма присъда, повдигна Окръжната прокуратура срещу кмета на Септември Марин Рачев по делото за укриване на данъци.

Спецпрокуратурата обвини кмета на Септември Марин Рачев в безстопанственост

Той отговаря за общо 16 деяния, извършени при условията на продължавано престъпление, като е увеличена и сумата, с която се смята, че като предприемач е ощетил хазната - от 115 106 до 118 923 лева за времето от 2003 до 2007 година. 

Така се увеличава и минималното предвидено в закона наказание - от 2 на 3 години. Въпреки това Рачев не се възползва от възможността да поиска отлагане на делото, за да се подготви. В последната си дума пред магистратите надълго и нашироко разказа цялата история на бизнеса с горива на фирмите си „Марин Рачев-Менсъл“ и „Райан газ“.

Неточна експертиза и грешки в обвинението отложиха делото срещу кмета на Септември

През лятото на 2006 година купува недостроена и изоставена бензиностанция в землището на село Злокучене, заедно с 29 цистерни в нея. По думите му, в този обект никога не са правени проверки, но от самото начало са съхранявани горива, с които са зареждани обекти на двете дружества.

Стана ясно, че е въртял бизнес с фирмите на настоящи и бивши кметове от целия регион - Костадин Варев, Костадин Холянов, Георги Петърнейчев, Петър Паунов. Съхранявал е и горива на Агенция "Митници", конфискувани от незаконни търговци.

Още двама от Община Септември са с повдигнати обвинения

След като купил още един парцел в землището на Варвара, част от резервоарите били прехвърлени там, а после - многократно премествани заради строителството на бетонов възел и съоръжения за преработка на инертни материали.

При претърсване и изземване от имотите на Рачев и офисите на фирмите му през 2010 г., разпоредена от Софийската градска прокуратура от офисите му били иззети 15 чувала с документи, за които били съставени протоколи „на коляно“.

Последвалата данъчна проверка завършила с начет за около 800 000 лева. "Не ми беше дадена възможност да защитя правотата си", заяви Рачев, като обясни, че част от документите, изисквани от ревизиращите били в иззетите от прокуратурата книжа.

Марин Рачев: Срещу мен върви целенасочена атака

Той допълни още, че при нито една от направените ревизии не е правена инвентаризация на количествата горива и че ако е била направена, е щяло да се види, че съответстват на наличностите.

Рачев каза още, че никога не бил подавал нито декларация по ДДС, нито годишна за дейността си - не е бил компетентен. Подготвяли ги съпругата му Васка, служителката Наталия Тряскова и още няколко момичета от офиса. Никога не бил ползвал и електронен подпис, за да изпраща тези документи по електронен път.

Процесът продължава и в момента в Окръжния съд.