Производители на картофи искат забрана на  вноса, производството пада 8 пъти
Производители на картофи искат забрана на вноса, производството пада 8 пъти / netinfo
Да бъде забранен вносът на картофи ще настоява браншовата организация на картофопроизводителите от Смолянско пред министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. Искането ще бъде поставено в официална декларация в петък, съобщи пред Дарик радио кметът на родопското село Забърдо Валентин Черпоков, който е и член на Управителния съвет на асоциацията. Причината производителите да настояват за защитната мярка е ниската цена, която вносителите предлагат на пазара – 38стотинки. Качествени родопски картофи струват почти двойно повече, подчерта кметът.

Според Черпоков, вносните картофи, които се представят на пазара за родопски, са на много по-ниски цени. Това води и до намаляване на местното производство. Само в Забърдо до миналата година са били засявани около 4 хил. дка, а тази година посевите са едва 500 дка – т.е. 8 пъти по-малко.

Родопският кмет се усъмни в законността на вноса от Гърция и Полша. Според него, продажна цена от 38 стотинки означава, че не се плащат вносни мита. /Чуйте прикачения звуков файл/