Продължава делото за вакъфските имоти в Пловдив
Продължава делото за вакъфските имоти в Пловдив / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив

Пловдивският окръжен съд ще гледа в края на тази седмица отложеното дело за 4-те общински имота в града, за които претенции има Главното мюфтийство.

На последното заседание на 7-ми февруари, адвокатът на мюсюлманското вероизповедание Красимир Руев призова двама свидетели, които разказаха по собствени спомени къде са се намирали част от имотите в Пловдив, за които Главно мюфтийство претендира.

Заседанието бе прекъсвано два пъти, заради реплики на присъстващи в залата граждани, които бяха помолени да напуснат. В първия случай, един от хората репликира адвокат Руев, който помоли за тишина. Минути по-късно в залата влезе друг мъж, който се обърна към един от свидетелите с репликата: „Ей, мангал, недей да лъжеш!”.

По време на заседанието бе изслушано и вещо лице, което разказа, че е констатирало разлики в плановете на спорните имоти през годините назад и представените планове на същите към днешна дата. Юристът на Община Пловдив Мирослава Сукарева поиска от съда да приеме за доказателство решение на Софийски градски съд по дело, водено между мюсюлманско вероизповедание и мюсюлманско сунитско вероизповедание. В цитираното дело се оспорва правото на приемственост на сегашното мюсюлманско вероизповедание относно притежаваните от някогашните мюсюлмански вероизповедни общини имоти.

 

Следващото дело е насрочено за 11-ти април (петък). Главното мюфтийство има претенции за Чифте баня, терена на мюсюлманските гробища, имот на бул. „Цар Борис Обединител” 50 и паркинга зад Съдебната палата.