Прекият избор на районни кметове - ”за” и ”против”
Прекият избор на районни кметове - ”за” и ”против” / netinfo
Решението на парламента за пряк избор на районните кметове в София, Пловдив и Варна ще доведе до сериозна представителност и легитимност на управлението им, заяви в интервю за Дарик кметът на район Тракия Славчо Атанасов. Според него от това обаче има смисъл, ако получат правото да се разпореждат с по- големи бюджети. В противен случай те няма да имат достатъчно реална власт, подчерта Атанасов и посочи, че има случаи, когато районните кметове влизат в конфликт с администрацията на голямата община.

В този ход има скрит политически смисъл, заяви кметът на район ”Централен” Александър Дяков. Според него, партиите от управляващата коалиция ще търсят частичен реванш пред избрателите си, ако не успеят да спечелят в големите областни центрове. Макар и пряко избрани, но без собствен бюджет, районните кметове няма да могат да представят управленска програма, което ще доведе до абсолютно объркване, предупреди Дяков.

В Пловдив съществува тотална централизация. Имаме ограничена власт и усвояваме пари по проекти от еврофондовете, но не и от общинските бюджети, заяви кметът на район ”Източен” Красимир Кузмов. Според него прекия вот за колегите му е оправдан единствено, ако те се разпореждат със собствен ресурс.

Няма никакъв смисъл от това. Така коментира решението на парламента за пряк избор на районните кметове областния лидер на ГЕРБ в Пловдив ген. Йордан Кюмюрджиев. Каква е ролята на голямата община, ако те ще се избират пряко, ще разполагат със собствен бюджет и ще формират собствена политика. Съвсем естествено е това да се прави от управляващия кмет и мнозинството в Общинския съвет, а районните кметове да са изпълнители на тази политика. В България явно искаме всеки да е самостоятелен и всеки да решава, каза още Кюмюрджиев.