Правозащитници: Конституционният съд да гледа индивидуални жалби за нарушени права
Правозащитници: Конституционният съд да гледа индивидуални жалби за нарушени права / netinfo

Жалбите на български граждани в Европейския съд в Страсбург биха намаляли драстично, ако се допусне възможност за индивидуално директно сезиране на Конституционния съд в България. Това заяви в предаването Дарик кафе председателят на Асоциацията за защита правата на човека Михаил Екимджиев преди днешното обсъждане на концепцията на Министерство на правосъдието за преодоляване причините за осъдителните присъди срещу България в Страсбург. Осъдителните присъди срещу държавата и размера на присъдените по тях обезщетения нараства лавинообразно в последните години, каза адвокатът, който има над 50 спечелени дела и над 400 заведени жалби в Страсбург.

Правозащитниците настояват Конституционният съд не само да констатира нарушения, но и да присъжда обезщетения за нарушени права. Така ще се изпълни със съдържание и работата на конституционните магистрати, които в момента гледат под 10 дела годишно, посочи Екимджиев. В концепцията на правосъдното министерство обаче правото на индивидуална конституционна жалба, която е въведена във всички бивши соцстрани, само маркирано като мярка в дългосрочен план.

Изпълнението на повечето заложени в концепцията мерки за намаляване на осъдителните присъди срещу България в Страсбург ще отнеме твърде много време, смятат пловдивските правозащитници. Те твърдят, че прилагането им изисква много законодателни промени, тежки съгласувания между различни институции и значителни бюджетни средства.

Предложенията за въвеждане на обжалване на полицейското и прокурорското задържане, за прилагането на ареста като изключение, а не като правило и другите законодателни промени атакуват причините, които водят до осъдителни присъди срещу държавата в Европейския съд за правата на човека, признават адвокатите от Асоциацията за защита правата на човека. Според тях обаче правото на индивидуална конституционната жалба като ефикасно средство за защитае наложително, тъй като причините за нарушаване на правата не могат да бъдат ликвидирани изцяло.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл