Последно: На върха на Джендема – църква, и то с мини-лифт
Последно: На върха на Джендема – църква, и то с мини-лифт / снимка на Виктор Кадири
Храм на Свети Ерм, а не паметник на Симеон Велики, ще се строи да Джендем тепе. Това стана ясно на днешната срещу между кмета на Пловдив Славчо Атанасов и пловдивският бизнесмен Тодор Тодоров. Ще бъде построен и лифтов асансьор с една кабина на 10-20 души, с която миряните ще се качват до храма.

Кметът посочи, че за възстановяването на съществуваща преди това на върха църква има решение на Общинския съвет от 1943 година. За да се избегнат евентуални правни пречки обаче той ще внесе в Общинския съвет предложение за препотвърждаване на взетото преди 65 години решение. Доскоро кметът бе привърженик на идеята на върха на тепето да бъде ситуиран паметник на Симеон и се опитваше да убеди владиката Николай, който бе категорично против вместо църква там да има монумент.

Бъдещият храм, който ще носи името на светеца - покровител на Пловдив, ще бъде в съвременен стил, но няма да нарушава канона, уточни спонсорът Тодоров, който е готов да финансира изграждането с около 4 млн. лева. За строителството ще са нужни разрешения от екоминистерството и Министерството на културата, тъй като тепетата са със статут на защитени територии.

Създаден е инициативен комитет, в който са се включили бизнесмени и известни пловдивчани. Имената на всички дарители ще бъдат вписани в специална книга, която ще се съхранява в храма. Храмът ще бъде проектиран от архитект Весела Дечева, която е посочена от дарителя. Избора си Тодоров мотивира с това, че преди тя е проектирала параклис построен от него в родното му село Тополово. Със заповед на кмета от утре ще бъде назначена комисия, която да започне работа по осъществяването на проекта за църквата.

За ситуиране на паметника на Симеон остават 2 варианта – пред Областната управа и на колелото на панаира, каза кметът. Много видни пловдивчани, включително и спонсорът за издигане на монумента Георги Гергов, обаче поискаха широка обществена дискусия за това дали точно Симеон да стане един от доминиращите символи на Пловдив в идните десетилетия, както и конкурс за скулптор, макар че макетът вече е отлят от автора на паметника на Крум в “Тракия” Николай Савов.