Последен ден преди ефективната стачка на железниците
Последен ден преди ефективната стачка на железниците / снимка: Кирил Кирилов, DarikNews.bg

Днес е последният ден, в който влаковете ще се движат по разписание. Утре от 8 до 16 часа железничарите излизат на ефективна стачка и железниците ще преустановят работа. Всички влакове ще останат на първата гара, на която ще спрат след 8 часа. В Пловдивска област вече са орязани сутрешни и вечерни влакове от и до Стамболийски, Карлово, Пещера, Белозем, Първомай, Панагюрище и Асеновград, уточни за Дарик шефът на регионалния жп-синдикат Любомир Милков. В цяла Южна България са спрени над 60 линии.

До неделя включително 565 железничари са приели предложението за доброволно напускане, за което ще получат 6 брутни заплати. Още вчера 850 жители на пловдивското село Белозем се обявиха против спирането на три влака, които се движат до Пловдив и обратно.

800 работници в областта остават без работа. Най-тежко е положението по направленията Пловдив-Стамболийски и Пловдив-Карлово, по които сутрин и вечер пътува само един влак, който е редовно препълнен. В Асеновград имат намерение да създадат и кризисен щаб.

От БДЖ обявиха стачката за незаконна, заради неспазени задължителни изисквания за сключване на споразумение за задоволително транспортно обслужване най-късно три дни преди началото на стачката.