Почнаха налагането на глоби за антибиотици без рецепта
Почнаха налагането на глоби за антибиотици без рецепта / netinfo

Аптека в Пазарджишко е глобена  по новата Наредба на здравното министерство за задължителна продажба с рецепта на  антибиотици, лекарства за кръвно, стомах и бъбреци, съобщи председателят на областната структура на Съюза на Фармацевтите Анжела Мизова. 

Проверките се извършват  от Изпълнителната агенция по лекарствата, а санкциите са от 3 до 5 000 лева.  Аптеката е глобена, след като инспекторите са констатирали три нарушения едновременно – продажба на лекарства без рецепта, само на блистер и извършване на самата продажба от помощник-фармацевт вместо от фармацевт.

 

И досега имаше забрана за продажба на антибиотици  без рецепта, но тя не спазваше, коментира Мизова.  Според нея по-строгият контрол е в интерес на хората, които сега масово злоупотребяват с антибиотиците.  В същото време аптекарите се сблъскват с грубо отношение на гражданите, ако откажат да продадат антибиотик без рецепта.

 

Едно от обясненията е, че в България достъпността до медицинско обслужване се свързва с влизането в аптека и консултация с фармацевта какво е най-подходящото лекарство без да се ходи на лекар, коментира Мизова. Тя посъветва хронично болните пациенти да си изкарат постоянна рецепта и да я носят в себе си, тъй като в страната все още липсва електронен регистър на хронично болните пациенти.  В чужбина изборът на аптека е като изборът на личен лекар, коментира фармацевтът. Според новата наредба  фармацевтите са задължени да вписват в специален журнал всяка изпълнена рецепта.