/ netinfo
На 75-годишна възраст почина проф. Радка Колева, съобщиха от Народна библиотека „Иван Вазов“. Тя беше неин директор в продължение на 24 години.

Целият й професионален и творчески живот бе свързан с Пловдивската народна библиотека.

Радка Колева е родена на 26 септември 1943 г. в с. Чехларе, Пловдивска област. Завършва висше образование в Институт по културата в Ленинград /Санкт Петербург/, Русия.

Професионалният й път в библиотека „Иван Вазов“ започва в отдел „Обслужване“, а по-късно работи в Справочно-библиографския и информационен отдел.  През 1976 г. специализира в Националната библиотека на Франция.

Проучва опита на водещи библиотеки в Чехия, Германия, Полша, Унгария, Великобритания и Италия, който прилага в дейността на Пловдивската библиотека. От 1978 г. е заместник-директор. През 1985 г. защитава докторска дисертация.

От 1988 г. Радка Колева е директор на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Тя е не само добър управленец, но и изследовател и научен работник в сферата на библиотекознанието, книгознанието и разкриване на книжовно-документалното наследство на библиотеката. През 1989 г. получава научното звание „Старши научен сътрудник“ II степен.

Радка Колева утвърждава НБ “Иван Вазов“  като водеща културна институция не само в Пловдив, но и в цялата страна. Тя преподава във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и в Университета по библиотекознание и информационни технологии, където през 2008 г. става професор.

Проф. Радка Колева е удостоена с редица престижни награди и отличия – орден „Св.св. Кирил и Методий“ I степен /1985/, Юбилеен възпоменателен знак „110 години от Съединението на България /1995/, почетното звание „Следовник на народните будители“ /2002/ и др. През 2003 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на Пловдив“.

Радка Колева беше уважавана и обичана от колегите и приятелите й.

Поклон пред светлата й памет!

Поклонението пред тленните останки на проф. Радка Колева ще се състои от 11.00 до 13.00 ч. на 25 февруари /неделя/.

Във връзка с това НБ „Иван Вазов“ – Пловдив уведомява своите читатели, че в неделя библиотеката няма да работи.